Brug dine penge nu!

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Alternate Text Jon Reitz, Direktør og medstifter af Pensure.

 

Chancen er, at du er en af de mange danskere, der nu ’får lov’ til at betale for at have penge stående på din bankkonto. Mange banker har nemlig valgt at indføre negative renter på op til minus 0,75%. Det betyder, at du hvert år får trukket penge fra din konto for at have din opsparing i banken.

Herudover kommer en til tider overset ”negativ rente” i form af inflation; har du eksempelvis 100 kr. så falder de med cirka 2 kr. om året pga. inflation. Med andre ord, bliver dine penge omtrent 2,75% mindre værd – hvert år.

Hvis du har 100.000 kr. i banken i dag vil de være reduceret til lige under 90.000 kr. i faste priser om 4 år, hvis renten altså forbliver den samme. Det er altså ca en tiendedel af din opsparing, som går tabt ved at stå i banken.

Der er altså god grund til, at du med god samvittighed, kan bruge dine penge i dag fremfor at spare op til i morgen. For den tommelfingerregel, vi i mange år har levet efter – at penge i banken bliver til flere penge – er ikke længere tidssvarende.

I dag er det nemlig lige omvendt. Du sparer penge ved at bruge dine penge, så du undgår at de står stille på din konto, blot for at falde i værdi.

Du kunne selvfølgelig også undgå negative renter ved at investere dine penge, indbetale på din pensionsopsparing eller betale gæld af.

Om pension eller direkte investering er en god idé afhænger af din tidshorisont. For risikoen ved at investere på kort sigt er stor, men ønsker du først at forbruge pengene om mange år, vil risikoen for at din pension eller dine investeringer bliver mindre værd være meget lille. Faktisk er den så lille, at tager man udgangspunkt i de største amerikanske aktier siden 1973, har der ikke én eneste gang været en 10-årig periode med et negativt afkast.

Uanset om du vil forbruge hele din opsparing eller investere dine penge, er en den klassiske opsparing i banken ikke længere det fornuftige valg. Det er derfor en god idé at genbesøge faste overførsler og opsparing i banken og tage stilling til hvor din opsparing er placeret bedst.

Jon Reitz er økonom med speciale i finansiering & pension og partner i pensionsvirksomheden Pensure.