Hjælp dig selv til at spare mere op

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Alternate Text Jon Reitz, Direktør og medstifter af Pensure.

 

Lad os være ærlige. Det er ikke altid lige let at holde opsparingen på sporet, og gode intentioner forbliver ofte herved. Som intentioner. Hvis ovenstående er noget, du kan nikke genkendende til, er du ikke alene. For vi har som mennesker begrænset mental kapacitet. Og føler vi os presset på jobbet, på hjemmefronten eller kæmper med dårlig søvn, så tømmes vores mentale kapacitet og de nemme udveje vinder. Hvor beslutningen om at tage et stykke slik mere, ryge den sidste cigaret for tredje gang i år eller at tage bilen til kiosken 550 meter væk er nemme beslutninger, er rationelle beslutninger om at sætte penge til side mere krævende.

De dårlige nyheder er, at du kæmper med din menneskelige natur. De gode nyheder er, at du nemt kan gøre det nemmere for dig selv. Nobelprisvinderen Daniel Kahneman beskriver de to typer af beslutninger, som henholdsvis system 1 og system 2 beslutninger. Hvor system 1 beslutninger er hurtige, automatiske og nemme, er system 2 beslutninger langsomme, reflekterende og kontrollerede.

For resursen, vi kender som selvdisciplin, residerer i system 2, og det vil sige, at når vi i løbet af dagen har brugt en masse tid og energi på at svare på mails, være fokuserede i kedelige møder, være søde over for vores kollegaer og smalltalket til frokosten, har vi ikke mere selvdisciplin tilbage, når kagen bliver smidt på bordet klokken 15.

– Citat Morten Münster, forfatter & adfærdsdesigner.

Det betyder, at en travl og drænende hverdag kombineret med aktive krævende beslutninger om at sætte til side, ofte resulterer i en tabt kamp. Derfor er det vigtigt at få sat det hele på autopilot og definere spillereglerne for din opsparing fra start.

1. Opret en særskilt konto med et klart formål

Et veldefineret formål er et essentielt udgangspunkt for din opsparing.
Hvad sparer du op til? Hvor meget skal du have sparet op og over hvor lang tid?
Det kan være alt fra langsigtede opsparinger med et mål på mange hundrede tusinde kr. måske endda millioner, øremærket tidlig pensionering, eller mere kortsigtede opsparinger, som f.eks. ferien næste sommer.

Som studerende havde jeg en veninde med store frustrationer over hendes kærestes evner til at spare op. Hun prøvede med rationelle argumenter at beskrive, hvor vigtigt det var at spare op. Han købte den ikke. Han kunne simpelthen ikke se formålet med at lade pengene stå uberørt, når de kunne omsættes til langt sjovere ting end tal på en skærm. Lige indtil han fandt sit formål. Det der motiverede ham. Han oprettede en konto i sin netbank og døbte den ”New Zealand”. Han missede ikke én indbetaling til den konto.

Her sikrer du, at den grundlæggende motivation for at spare op er på plads og at pengene flyttes fra din til rådighed konto over på Nix pille! kontoen. Med andre ord, du øremærker pengene et formål, som er vigtigt for dig.

2. Sæt din opsparing på betalingsservice

Betal til din opsparing, som du ville betale din elregning. På betalingsservice, automatisk overført hver eneste måned, på dagen du får løn. En metode der er kendt, som pay yourself first eller betal dig selv først. Dette kendte trick sørger for, at din opsparing får første prioritet og over tid vil det være ligeså naturligt at spare op, som at betale ydelsen på dit lån eller at betale elregningen. Du flytter med andre ord beslutningen fra en system 2 beslutning og et træk på din selvdisciplin til en automatisk indbetaling.

3. Rør. Den. Ikke!

Når målet er sat og dine indbetalinger automatiseret, er det vigtigt, at du ikke lader dig friste af at forbruge. For en enkelt gang kan hurtigt blive til flere. En giftig glidebane, som én enkelt cigaret for rygestoppet eller ét enkelt stykke kage for slankekuren.

På trods af min forkærlighed for personlig frihed kommer man ikke udenom det faktum, at tvungen opsparing til en låst konto er et enormt effektivt redskab. Kigger man på pensionsformuen i Danmark har tvungen opsparing igennem overenskomster og låste pensionsopsparinger gjort os til det land i verden med den største pensionsformue målt ift. BNP. Og det er er der en god grund til. For når beslutningen er taget for os og pengene er låst, bliver vi ikke fristet. Derfor er pensionen ikke mentalt i spil, når beslutninger om at forbruge skal tages. På samme måde kan du ved at holde din opsparing separeret og utilgængelig gøre det nemmere at holde dig til planen og realisere dit mål.